Kümme levinud müüti kondoomide kasutamise kohta

Kümme levinud müüti kondoomide kasutamise kohta

12 000 aasta tagused koopamaalingud annavad tõestust esimeste kondoomide kohta. Teadaolev vanim kondoom pärineb aastast 1642. Seega, võime öelda, et oleme kondoomidega kokku puutunud juba väga pikka aega. Kahjuks, nii nagu kõige muuga, levivad ka kondoomide kohta erinevad müüdid. Igasugused vabandused kondoome mitte kasutada ja müüdid on põhjustanud väärarvamusi ja kondoomide kasutamisest loobumise.

Kui mitmeid müüte oled kuulnud sina? Koondasime kokku 10 enamlevinud müüti ja lükkame need ümber.

Müüt nr 1: Kondoomides on tavaliselt augud või muud tootmise protsessis tekkinud defektid

Kondoomide tootmine on väga rangelt reguleeritud ja kontrollitud. Kõik kondoomid peavad vastama riiklikele ja rahvusvahelistele standarditele. Tootjad testivad ja on määranud ka ise ranged kvaliteedinõuded.

Näiteks läbivad Durex kondoomid enne tehasest väljasaatmist elektroonilise testimise (iga kondoom kontrollitakse torkeaukude, defektide ja ebaühtluse suhtes), lekkekindluse testi (prooviks võetud kondoomid täidetakse veega ja jäetakse rippuma, et kontrollida lekete esinemist), õhuga täitmise testi (prooviks võetud kondoomid täidetakse õhuga, et kontrollida lõhkemiskindlust ja elastust). Kondoomide peale võib olla kindel, juhul kui sa ka ise neid õigesti hoiad ja kasutad.

Müüt nr 2: Kondoomid ei kaitse seksuaalsel teel levivate haiguse eest, nagu näiteks klamüüdia või gonorröa

Seksuaalsel teel levivad haigused, nagu näiteks klamüüdia, gonorröa, süüfilis levivad suguelundite eritiste kaudu. Kondoom käitub kui müür, mis kaitseb eritiste ülekandumist ühelt inimeselt teisele. 

Müüt nr 3: Kasutades korraga kahte kondoomi, on kaitse parem

Kuigi see võib tunduda loogiline, topelt kondoom = topelt kaitse, siis tegelikult topelt ei tähenda suuremat kaitset. Reaalsuses võib taoline kondoomide kasutusviis vähendada nende efektiivsust. Kasutades üheskoos kahte kondoomi, tekib nendevaheline hõõrdumine, mis võib viia ühe või mõlema kondoomi rebenemiseni. Kui kasutad kondoomi, siis alati ühte kondoomi korraga. Ära kombineeri ka meeste kondoome naiste kondoomidega. Täpselt samal põhjusel – üks nendest või mõlemad võivad rebeneda. 

Müüt nr 4: Lateks kondoomid on ainsad tõeliselt efektiivsed kondoomid

See müüt on veidi keerukas, kuna tuleb mõista, kuidas defineerida efektiivsus. Kondoome on nelja sorti: lateks, polüuretaan, polüisopreen ja looduslik/lambanahk. Lateks, polüuretaan ja polüisopreenist kondoomid kaitsevad tahtmatu raseduse eest ja ka seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Looduslikud lambanahast kondoomid sisaldavad aga pisikesi poore. Need on nii väikesed, et sperma sellest läbi ei pääse, seega on looduslikud kondoomid efektiivsed tahtmatu raseduse vastu. Küll aga ei kaitse tallenahast kondoomid seksuaalsel teel levivate haiguste eest, sest bakterid/viirus pääsevad kenasti pooridest läbi.

Müüt nr 5: Kondoomi suurus ei loe

See on üks suurimaid ja levinumaid müüte. Suurus loeb! Õige suurus muudab kogu seksuaalvahekorda ja kogemust. Kõik mehed on erinevad, kõikide meeste peenise suurus on erinev. Seega, on väga oluline leida endale õiges suuruses kondoomid.

Kondoom peab sobituma sinu peenisega - liiga väikesed kondoomid võivad katki minna, liiga suured kondoomid võivad vahekorra ajal pealt ära libiseda. Kirjutasime ka “kuidas kasutada kondoomi”, kus on tabel ümbermõõdu ja kondoomi suurusega. Mööda oma jäigastunud peenise ümbermõõt ja leia endale sobivaim kondoom. 

Müüt nr 6: Kondoomid pakuvad mõningast kaitset seksuaalsel teel levivate haiguse vastu, kuid ei kaitse HIV eest

Uuringud näitavad, et kondoomid pakuvad suurepärast kaitset ka HIV vastu. Kondoomi tõhusust käsitlev teadusuuring leidis, et kondoomi regulaarne kasutamine vähendas HIV nakkuse leviku üldist riski 80-87%.

Müüt nr 7: Kondoomid teevad rohkem kahju kui head

Antud müüt käib rohkem inimeste kohta, kellel võib olla allergia kondoomi materjalide vastu. Kui sul on lateksi vastu allergia, proovi lateksivabu kondoome. Kondoome katvad libestusained (parabeenid, glütseriin, spermitsiid) võivad samuti põhjustada allergiat. Kui oled märganud tundlikkust antud ainete vastu, siis vaheta enda lemmik toode mõne sobilikuma vastu välja.

Müüt nr 8: Kondoomid ei ole efektiivsed rasedusest hoidumisel

Kondoomid pakuvad 98% kaitset tahtmatu raseduse vastu. Kondoome tuleb kasutada järjepidevalt ja korrektselt.

Müüt nr 9: Kondoomid ei paku kaitset nahk-naha kontakti kaudu levivatele viirustele

Jällegi, on tõestatud, et kondoomid kaitsevad ka nahk-naha kontaktil levivate nakkuste eest, kui kondoom katab nakatunud naha! Kui sul on teadaolevalt herpes, genitaaltüükad või mõni muu haigus, siis loomulikult on kõige parem hoiduda seksuaalvahekorrast.

Müüt nr 10: Kondoomid on ebamugavad ja neid on keeruline kasutada

Paljud kondoomid on lisalibestusainega, täppidega, soojendavad või jahutavad, mis muudavad seksi nauditavamaks nii mehele kui ka naisele. Kui kondoom on ebamugav, siis see võib olla tingitud kondoomi väiksusest või on see valesti peale pandud. Kondoomi pealepanek võib esimestel kordadel olla üsna keerukas, kuid harjutamine teeb meistriks.

 

Need ülalloetud kümme müüti on vaid käputäis levinud väärinfot, mis maailmas levivad. Loodetavasti suutsime vähemalt mõne neist kummutada ja kui sa oled seni kaitsevahendi kasutamist vältinud, siis proovi ja leia endale see õige. Kondoome on nii palju erinevaid ja igaüks leiab endale kindlasti sobivaima!